Σχολική Κοινωνική λειτουργός / Ψυχολόγος

Τι ορίζει η εγκύκλιος του Γενικού  Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Κατσαρού:
“Ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός των ΕΔΥ ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου και δεν λειτουργούν ως «εξωτερικοί επισκέπτες». Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη των ΕΔΥ, σε αρχικό στάδιο, δέχονται και ακούν μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να τους συναντήσουν για να αναφέρουν ή να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάποιο θέμα που τους/τις απασχολεί, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα. Στη συνέχεια κρίνουν τα δεδομένα και αποφαίνονται για τυχόν ενέργειες. Αν απαιτούνται ενέργειες σκόπιμης παρέμβασης/υποστήριξης στο πλαίσιο του σχολείου (ενδεικτικά: αξιολόγηση και εφαρμογή εξατομικευμένου προγράμματος) ζητείται η συναίνεση της οικογένειας και η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας.”
Αγαπητοί γονείς,
Το έργο ενός κοινωνικού λειτουργού / ψυχολόγου στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί και κηδεμόνες να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος.
Ο κοινωνικός λειτουργός / ψυχολόγος ξεκινάει πάντα με παρατήρηση στην τάξη σε ομαδικό επίπεδο και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Στη συνέχεια εάν κριθεί απαραίτητο, πραγματοποιείται ατομικό πρόγραμμα που αφορά συγκεκριμένο παιδί, το οποίο χρειάζεται έγγραφη συναίνεση γονέα. Οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και όλες οι παρεμβάσεις σκοπεύουν στην προάσπιση της βέλτιστης ανάπτυξης των μαθητών σε γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
Τη φετινή σχολική χρονιά οι συναντήσεις της κοινωνικής λειτουργού με εσάς μπορούν να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από τις 8:15 π.μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ. κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση του σχολείου.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!